۳۶ میلیون یورو ارز دولتی هم تب قیمتی موز را پایین نیاورد
در یک سال اخیر، قیمت موز حدود ۵۳ درصد افزایش یافته است و این در حالی اتفاق افتاده که دولت برای واردات موز به ۲۷ شرکت بیش از ۳۶ میلیون دلار ارز دولتی اختصاص داده است. آمارها نشان می دهد، واردات موز در سه ماهه اخیر نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است.
به گزارش برترین خبر ، در یک سال اخیر و با نوسانات ارز و افزایش قیمت دلار، قیمت بسیاری از کالاها افزایش یافته است. قیمت میوه های تازه نیز از این امر مستثنا نبوده است. مطابق با آخرین گزارش هفتگی بانک مرکزی پیرامون متوسط قیمت خرده فروشی برخی از مواد خوراکی در تهران که مربوط به هفته منتهی به ۲۲ تیر ماه ۱۳۹۷ است، قیمت گروه میوه های تازه ۵۵٫۲ درصد نسبت به هفته مشابه سال قبل افزایش یافته است. در این گروه که شامل میوه هایی چون سیب گلاب، پرتقال درجه یک، گلابی، گیلاس، هلو، انگور، طالبی، خربزه، هندوانه و موز می باشد، همه قیمت ها بیش از ۵۰ درصد افزایش داشته اند و تنها قیمت انگور و هلو در مقایسه با هفته مشابه سال قبل کمتر از ۵۰ درصد رشد داشته اند و رشد قیمتی آن ها به ترتیب ۱۳ و ۱۶٫۴ درصد بوده است.
همان گونه که گفته شد، موز از جمله میوه هایی است که رشد قیمتی آن نسبت به هفته مشابه سال قبل بیش از ۵۰ درصد بوده است. قیمت موز در این مدت یک سال ۵۲٫۶ درصد رشد داشته است. مطابق با آمارهای بانک مرکزی در هفته منتهی به ۲۲ تیر ۱۳۹۷، متوسط قیمت هر کیلو موز در میادین شهرداری ۵۹۰۰ تومان و در سطح شهر ۶۷۸۱ تومان بوده است.
این افزایش قیمت موز در حالی اتفاق افتاده که دولت برای جلوگیری از این افزایش قیمت به واردکنندگان موز ارز دولتی اختصاص داده است. طبق گزارش فهرست ارز بگیران دولتی بانک مرکزی، ۲۷ شرکت برای واردات موز ۳۶ میلیون و ۸۱ هزار و ۹۲۵ یورو ارز دولتی از بانک مرکزی و سامانه نیما دریافت کرده اند.
آمارهای گمرک نشان می دهد، این اختصاص ارز دولتی به شرکت های واردکننده موز نه تنها در سه ماهه نخست امسال باعث افزایش واردات موز نشده است، بلکه ارزش دلاری واردات موز نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش نیز یافته است. در سه ماهه نخست سال گذشته، میزان ارزش دلاری واردات موز ۱۴۳ میلیون و ۲۹۶ هزار و ۳۱۸ دلار بوده که این میزان با کاهشی ۳٫۷ درصدی در سه ماهه نخست سال جاری به ۱۳۷ میلیون و ۸۷۵ هزار و ۴۴۲ دلار رسیده است.
با توجه به کاهش میزان واردات موز نسبت به مدت مشابه سال گذشته، احتمالاً بخشی از افزایش قیمت موز به همین دلیل اتفاق افتاده است. اما پرسش این است که چرا واردات موز کاهش یافته است؟ اگر این ۲۷ شرکتی که ارز دولتی جهت واردات موز دریافت کرده اند، واردات را انجام داده باشند اولاً نباید میزان واردات موز کاهش یافته باشد، ثانیاً با تزریق این موزهای وارداتی با ارز دولتی نباید قیمت آن نسبت به سال گذشته افزایش ۵۲٫۶ درصدی داشته باشد. این نشان می دهد که این شرکت ها احتمالاً ارز دولتی گرفته اند، ولی هنوز اقدام به واردات موز نکرده اند که رد یا تأیید این فرضیه نیاز به پیگیری نهادهای نظارتی دارد.